Goud Kopen

Wie een beetje heeft opgelet weet dat goud kopen ongeveer het toverwoord is voor iedereen die winst wil maken met het beleggen. Wij zullen de laatste zijn om te ontkennen dat u met het beleggen in goud ook daadwerkelijk een mooie winst kunt behalen. Ook zult u ons niet een twee drie horen zeggen dat een investering in goud een onveilige investering is die haar geld niet op zal brengen.

Toch zult u bij het beleggen in goud zoals door middel van de gouden Maple Leaf of goudbaren, goed op moeten letten wat u doet. Bij het beleggingsmiddelen kopen goud kiezen is immers een belegging in een edelmetaal waarvan u geen invloed hebt op de prijs er van. Net als met bijvoorbeeld een zilver Maple Leaf kopen is de prijs die u moet betalen afhankelijk van de koers die op de grondstoffenbeurzen bepaald wordt. U neemt dus met goud kopen een bepaald beleggingsrisico doordat u niet weet welke kant het met de goudkoers op zal gaan. Welke kant het uiteindelijk op zal gaan zal dus ook bepalen welke prijs u bij verkoop van uw beleggingen terug zal krijgen. Net als bij het kopen van goud is ook deze prijs afhankelijk van de koers van goud op het moment van verkopen. Toch wordt het beleggen in goud door veel beleggers als veilig haven gezien in tijden dat met traditionele beleggingen geen of onvoldoende winst behaald wordt. Waar grote beleggers zullen beleggen door middel van goudbaren kopen zullen de kleinere en particuliere beleggers daarnaast ook kiezen voor de aanschaf van munten.

Het is een beetje afhankelijk van welke munten u aanschaft maar bijvoorbeeld de diverse gouden Maple Leaf waardes zijn een even goede belegging als de aanschaf van goudbaren. Dit komt omdat u door middel van deze gouden munten kopen belegd in hetzelfde soort goud als waar goudbaren van gemaakt zijn. Er zijn ook gouden munten die van een legering van goud, zilver en koper gemaakt zijn, maar ook daar zult u een even grote hoeveelheid goud kopen. Een 1 ounce gouden Maple Leaf kopen betekend dus dat u belegd door middel van 1 ounce 99,99 procent puur goud. Toch zal er wel een verschil op te merken zijn in het beleggen in goudbaren en gouden munten, dit verschil is ook waarom gouden Maple Leaf kopen soms zelfs de voorkeur geniet boven baren goud kopen. Hierbij moet u denken aan beleggingen op de langere termijn waarbij uw belegging meer een investering in de toekomst is die u wellicht vele tientallen jaren laat liggen. De goudbaren die u vandaag de dag aan zult schaffen zullen allemaal door LBMA (London Bullion Market Association) erkende bedrijven gemaakt zijn. Deze bedrijven garanderen het gewicht en de zuiverheid van het goud en zullen de baren daarom van de nodige merktekens voorzien. Iets soortgelijks zult u ook bij een gouden munt kopen aantreffen waar op de munt vermeldt zal staan wat het gewicht en de zuiverheid is. Daarnaast zult u bij goud kopen in de vorm van munten ook de nodige merktekens op de munten aan treffen die de echtheid van de munt garanderen.

Het grote verschil is nu echter dat u bij een gouden Maple Leaf kopen vandaag, op het jaartal na, dezelfde munt aan zult treffen als dat u twintig jaar geleden zou hebben gedaan. Dit is iets dat u bij het goudbaren kopen nog maar af moet wachten omdat het ontwerp van de goudbaren niet wettelijk is verankerd in bijbehorende regelgeving die de goudbaar ook beschermen tegen valsemunterij. Als u het op de langere termijn bekijkt lijkt gouden munten kopen dus een stuk veiliger omdat over een langere tijd de munt nog gewoon herkend zal worden en dat is bij goudbaren nog niet honderd procent zeker. Het kan dus goed zijn dat een opkoper over pak ‘m beet twintig jaar de echtheid van uw goudbaren niet in kan schatten en ze daarom op echtheid controleren wil. Natuurlijk zal dit bij het goud kopen geen probleem opleveren maar u moet er wel rekening mee houden dat dit bij verkoop extra kosten met zich mee kan brengen. Toch kunt u door middel van baren goud kopen of door munten aan te schaffen een mooie winst uit uw beleggingen halen. Ook als neemt u altijd een zeker beleggingsrisico, de historie gouden Maple Leaf en de koers van goud laten zien dat de prijs van goud, zij het met pieken en dalen, alleen maar omhoog gegaan is. Wij willen u dan ook van harte aan raden om u te verdiepen in de feiten van het beleggen in goud en dan te kiezen voor baren of gouden munt kopen.