Gouden Maple Leaf Waardes

Niet iedereen die in goud wil gaan beleggen zal hetzelfde budget te besteden hebben. Bij goudbaren wordt dit opgelost door goudbaren van verschillende waardes te maken. Ook bij veel soorten beleggingsmunten is dit het geval en daarom zijn er voor iedere beurs passende gouden Maple Leaf waardes verkrijgbaar.

Nu is het echter niet zo dat de gouden Maple Leaf vanaf het eerste moment in meerdere gewichten geslagen werd. Toen in 1979 de eerste munt geslagen werd was alleen de 1 ounce gouden Maple Leaf beschikbaar. Bovendien was deze eerste uitvoering ook geslagen van 99,9 procent puur goud. Het idee van de Canadian Mint was dan wel om een alternatief te bieden voor de beperkt beschikbare Zuid Afrikaanse Krugerrand, maar omdat niemand wist of er wel voldoende vraag zou zijn is er voor gekozen om niet te hoog in te zetten. Al snel bleek dar er een ruime vraag was naar deze beleggingsmunten en daarom werden in november 1982 twee kleinere gouden Maple Leaf gewichten aan het programma toegevoegd. Bovendien werd tegelijkertijd met de invoering van de kwart ounce en de tiende ounce munten ook de puurheid verhoogd tot 99,99 procent. Dit had natuurlijk een positieve invloed op de gouden Maple Leaf waardes toen vanwege de hogere puurheid de munten onder beleggers nog meer gewild bleken. Een gouden Maple Leaf kopen bleek voor veel beleggers een mogelijkheid waar men al lang op gewacht had. In 1986 kreeg de munt dan ook concurrentie van de Australian Nugget en de American Gold Eagle die in meerdere kleinere uitvoeringen geslagen werden. Voor de Canadian Mint was dit reden om de waardes gouden Maple Leaf uit te breiden met een halve ounce uitvoering die ook in het programma van de concurrentie te vinden was.

Deze gouden Maple Leaf waardes bleven een zeer bepalende factor op de markt voor gouden beleggingsmunten voor de komende bijna tien jaar. Toch bleek de concurrentie van een nog kleinere Australian Nugget de reden om voor het eerst in de historie gouden Maple Leaf exemplaren van een twintigste ounce te gaan slaan. Nadat men hier in 1993 mee begonnen was, werd het vijftienjarig jubileum van de gouden Maple Leaf gevierd door het assortiment aan verschillende gewichten gouden Maple Leaf een jaar lang uit te breiden met een vijftiende ounce exemplaar. Tot op de dag van vandaag zijn er echter een vijftal verschillende gouden Maple Leaf waardes verkrijgbaar voor de beleggersmarkt. Naast de uitvoering van 1 ounce worden ook de halve ounce, de kwart ounce, de tiende ounce en de twintigste ounce munten die van 99,99 procent puur goud geslagen worden verkocht. Deze kleinere waardes van de gouden Maple Leaf worden echter in kleinere aantallen geslagen dan de gebruikelijke 1 ounce uitvoering. De kans dat u deze uitvoeringen bij een Nederlandse handel in gouden beleggingsmunten tegen komt is daardoor niet zo heel erg groot. Als u het vergelijkt met andere gouden beleggingsmunten dan zult u soms de halve ounce uitvoering tegen komen maar over het algemeen zijn het alleen de standaard 1 ounce gewichten gouden Maple Leaf die u tegen zult komen.

Dat u vrijwel geen andere gouden Maple Leaf waardes tegen komt dan de 1 ounce uitvoering heeft te maken met het feit dat de afzetmarkt in Europa een stuk beperkter is dan in de Verenigde Staten en Canada. Daar wordt nu eenmaal meer goud gekocht als investering dan in Europa en daar zullen ook deze kleinere uitvoeringen vaker verkocht worden. Ook moet u niet vergeten dat iedere gouden Maple Leaf op enig moment hier naar toe gebracht moet worden, dit is ook één van de redenen dat u altijd meer betaald dan de goudkoers aan zou geven. De kleinere gouden Maple Leaf gewichten zouden door de kosten van het transport zo veel in prijs stijgen dat het bijna niet de moeite is om deze aan te schaffen. De kans dan beleggers ze niet willen kopen omdat ze in verhouding veel duurder zijn dan de standaard uitvoering van 1 ounce is voor veel handelaren daarom te groot. Daarom zult u voornamelijk de 1 ounce gouden Maple Leaf tegen komen waarbij vanwege de hogere waarde de transport kosten in verhouding minder zullen zijn. Dit ziet u ook als u bij uw handelaar goud kopen wilt, ook daar zal men u pas vanaf 20 gram goud of de standaard gouden Maple Leaf waardes aanraden uw goud op te sturen omdat anders de transport kosten te hoog worden in verhouding met de waarde van het goud. Eigenlijk kunt u dus stellen dat de 1 ounce gouden Maple Leaf de minimale aankoop is voor beleggers.