Historie Gouden Maple Leaf

Het beleggen in goud door middel van het aankopen van gouden munten is een manier van beleggen die door veel beleggers gekozen wordt. U hebt hierbij veel mogelijkheden om uit te kiezen want er zijn meerdere landen die gouden munten slaan. Een daarvan is de Maple Leaf die van origine uit Canada afkomstig is.

De aanschaf van gouden munten waaronder de gouden Maple Leaf is onder beleggers zeer populair omdat het de mogelijkheid biedt om door middel van relatief kleine bedragen, binnen afzienbare tijd een mooie goud voorraad op te bouwen. In de historie gouden Maple Leaf munten kopen was ten tijde van de invoering van deze munt bijna een noodzaak. Goud kopen in de vorm van munten werd voorheen gedaan door middel van de Krugerrand. De Zuid Afrikaanse Krugerrand was de enige echte gouden beleggingsmunt op dat moment en werd sinds 1967 geslagen uit een legering van goud, zilver en koper.

Door de economische boycot van het apartheidsregime in Zuid Afrika was de Krugerrand echter niet goed te verkrijgen. De Canadese overheid zag hier in 1979 een gat in de markt en dat was het ontstaan gouden Maple Leaf. De eerste jaren van de historie gouden Maple Leaf werd de munt alleen geslagen als 1 ounce gouden Maple Leaf van 99,9 procent puur goud. De puurheid van het goud was een enorme vooruitgang ten opzichte van de Krugerrand en beleggers vonder het prachtig. Dit was reden in november 1982 om voor het eerst in de gouden Maple Leaf historie ook kleinere gouden Maple Leaf waardes te gaan slaan. Tegelijkertijd werd ook de puurheid verhoogd naar 99,99 procent goud.

Een gouden Maple Leaf kopen met een gewicht van een kwart ounce goud en een tiende ounce goud was vanaf dat moment mogelijk. Een aantal jaar bleek ook dit een goed formule te zijn tot in 1986 voor het eerst in de geschiedenis Maple Leaf munten concurrentie kregen van twee andere gouden beleggingsmunten. Dit waren de Australische Gold Nugget en de Amerikaanse Gold Eagle en deze munten werden in meerdere kleine gewichten geslagen. De historie gouden Maple Leaf werd daarom met ingang van 1986 verrijkt met een exemplaar van een halve ounce goud. In 1993 werd in navolging van het blijvende succes van de gouden Maple Leaf munten een volgende kleinere uitvoering geĆÆntroduceerd van een twintigste ounce goud om ook aan de vraag naar kleinere uitvoeringen van voornamelijk de Amerikaanse en Canadese markt te voldoen. Een jaar later werd gouden Maple Leaf historie geschreven met het vijftien jarig jubileum, ter ere hiervan werd een jaar lang een exemplaar geslagen met een gewicht van een vijftiende ounce puur goud. Tot op de dag van vandaag echter, wordt de historie gouden Maple Leaf in leven gehouden door een vijftal munten van een ounce, een halve ounce, een kwart ounce, een tiende ounce en een twintigste ounce. Toch zult u deze in Nederland niet heel veel tegen komen omdat de transportkosten deze munten in verhouding duur maken, dat de Maple Leaf van origine een Canadese munt is betekend dat de munt naar Nederland geĆ«xporteerd moet worden en dat kost nu eenmaal geld.

Er zijn in de rijke Canadese historie gouden Maple Leaf munten geslagen die niet voor het beleggen bedoeld waren. Deze munten vonden voornamelijk aftrek onder verzamelaar die naast de beleggers de belangrijkste afzet markt vormen. Ten eerste zijn dit de zogenaamde Proof munten die dezelfde waarde en uiterlijk hebben als de beleggingsmunten maar die speciaal behandeld worden om krassen te voorkomen. Daarnaast zijn in de geschiedenis Maple Leaf munten ook een manier geweest voor de Canadian Mint om hun vaardigheden te laten zien. Hierdoor kunt u gouden Maple Leaf munten tegenkomen die voorzien zijn van een hologram of van een beschilderde afbeelding. Ook dit zullen dan Proof exemplaren betreffen en de kans dat u deze aantreft is zelfs bij een speciale verzamelwinkel niet erg groot. Sinds het ontstaan gouden Maple Leaf zijn er zeer veel verschillende uitvoeringen geslagen. Hieronder zult u ook een groot aantal Maple Leaf munten vinden die geslagen zijn ter ere van herdenkingen van historische of hedendaagse gebeurtenissen. Denkt u hierbij aan de Olympische Spelen en een speciaal voor Nederland geslagen gouden Maple Leaf ter nagedachtenis van 60 jaar bevrijding van de tweede wereldoorlog. De historie gouden Maple Leaf laat u veel verschillende exemplaren zien die u echter niet tegen zult komen. Voor u is de beleggingsmunt interessant waarbij u wellicht een zilver Maple Leaf kopen kunt overwegen als u dat liever doet. De gouden Maple Leaf historie is lang en rijk en zal ook speciale uitvoeringen laten zien van 99,999 procent puur goud en een gewicht van 100 kilo.